Bad GPS serial data

Home Forums Forums Technical Support for BerryGPS-GSM Bad GPS serial data

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #16011
    lynyrd187
    Participant

    Hello,

    I am currently using a Berry GPS-GSM with a Pi Zero W.  I am also using a Kali Pi Zero ARM image from Offensive security.  I followed the instructions for the BerryGPS setup guide for Raspberry Pi; however, when I 'cat /dev/serial0', I receive the following output:

    �EH�k���c@�����:���۰*TU]QBVS���EQZW�^2[�N"W����U�TRW[ �Q�
    Tڄ�Id���Q��QMB��W-�g[�BQ��M���M�EQZW�^2[�N*U"�["MI�S:��Q�ЅB��I�!�%�I��тU"�IMS*J\�S�X"KS"j�,�g[��FIm�W:�I�I�S�▒"KS"j�2�g8
    d�S"�TIEU�\e�IMQ�X��I�E�Q��I�TфU�^-�g9
    d�U"�DI�BU�ZeDI�SeI���Y�ڡI�TA�Uu��g8
    d�W"�I��e�I�BS*���B[2�W�TU�U*�UEBY���u���Q27W2JU�EW*�Q,�g[cBY�▒I]BW"�BS:�YeU"eI�BQ�EI]Q*UI���u���U*Y:�Q�W"�Y�I�^*eFIEUeQ*�W�BU���u���WM�W��YT[��Qm�w*TU]QB��B����*TUeQBVS���YZW�^2[�N"U����U�TRWa
    Tڄ�Id���Qe�S�B��W1�g[�BQ�M��eM�YZW�^2[�N*6U"�["UCI�S:��Q��MB��I�!�%�I��тU"�IMS*J]�S�X"KS2j�,�g[��FIm�W:�I�I�S�X"KS"j�2�g9
    d�S"�DIEU�\e�IMQ�ء�I�T��Q��I�U�U��-�g8
    d�U"�DI�BU�ZeDI�SeI���Y�▒%I�T��UuE�g8
    t�W"�I����I�BS*���B[2�W�TE�U*�UEBY���u���Q2W2JU�EW*�Q,�g[cBI�XI]BW"�RQ:�YeU"�U��eW*�EI�T��M�B��I��I�IEW*�ݓU*KS�BW"��I�\I�BU�EMUB����5S���YZW�^2[�*TUeQB��B��

    The same thing happens when I 'screen /dev/serial0 9600'.  Additionally, I am unable to view meaningful gps data with gpsmon.

    Here is my dmesg output:

    [ 0.000000] Kernel command line: coherent_pool=1M 8250.nr_uarts=1 bcm2708_fb.fbwidth=656 bcm2708_fb.fbheight=416 bcm2708_fb.fbswap=1 smsc95xx.macaddr=B8:27:EB:C1:D6:DE vc_mem.mem_base=0x1ec00000 vc_mem.mem_size=0x20000000 dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext3 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait
    [ 0.001262] console [tty1] enabled
    [ 0.064319] Setting up static identity map for 0x8200 - 0x8238
    [ 0.110694] raspberrypi-firmware soc:firmware: Attached to firmware from 2020-04-27 14:35, variant start
    [ 0.342101] jitterentropy: Initialization failed with host not compliant with requirements: 2
    [ 1.177247] Setting default values for core params
    [ 1.179867] Finished setting default values for core params
    [ 1.535123] 20201000.serial: ttyAMA0 at MMIO 0x20201000 (irq = 81, base_baud = 0) is a PL011 rev2
    [ 1.540813] 20215040.serial: ttyS0 at MMIO 0x0 (irq = 53, base_baud = 50000000) is a 16550
    [ 5.577422] systemd[1]: Created slice system-getty.slice.
    [ 15.801285] cdc_acm 1-1:1.0: ttyACM0: USB ACM device
    [ 15.846118] cdc_acm 1-1:1.2: ttyACM1: USB ACM device
    [ 15.868529] cdc_acm 1-1:1.4: ttyACM2: USB ACM device
    [ 15.920332] cdc_acm 1-1:1.6: ttyACM3: USB ACM device
    [ 15.971720] cdc_acm 1-1:1.8: ttyACM4: USB ACM device
    [ 16.009236] cdc_acm 1-1:1.10: ttyACM5: USB ACM device
    [ 16.057980] cdc_acm 1-1:1.12: ttyACM6: USB ACM device

    Please advise.  Thanks!

    #16012
    Mark Williams
    Keymaster

    this looks like a baud rate miss match.

    by default, the gps module is set to 9600

    what speed to you see when entering in stty -F /dev/serial0

    Mark --OzzMaker.com --

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Blip, blop, bloop...